نقش وجایگاه تکنالوژی در روند آموزشی

۱۴۰۲-۰۶-۰۱

تکنالوژی با معرفی کمپیوتر در سال 1980 در صنوف درسی مورد استفاده قرار گرفت و چندین دهه میشود که از اهمیت خاص برخوردار است و با گذشت هر روز استفاده از تکنالوژی با به روی کار آمدن فناوری جدید و تغییرات قابل ملاحظه در حال گسترش است. قابل یادآوری است که همه گیری کووید-19 استفاده و اهمیت تکنالوژی را بارزتر ساخت و سبب شد تا جهان مدل های جدید فناوری را برای پیشبرد آموزش و پرورش از راه دور را در اولویت های قرار بدهد.

       مقدمه

         فناوری یا تکنالوژی به ابزارها، روش ها و سیستم هایی اطلاق میشود که برای ایجاد سهولت در حل مشکلات، بهبود کارایی و ارتقای توانایی های انسانی ایجاد و استفاده میشود. منظره وسیعی از دستگاها، برنامه های کاربردی نرم افزاری، شبکه های ارتباطی و سایر فناوری های دیجیتال را دربر میگیرد که برای تسهیل وظایف و فعالیت های مختلف طراحی شده است که میتوان در زمینه های مختلقی مانند آموزش، مراقبت های بهداشتی، تولید، حمل و نقل، سرگرمی و غیره استفاده کرد.

بناا می توان گفت که هر پیشرفتی در تکنولوژی با بهبود اصول نظری آموزش و یادگیری همراه است. این تغییرات همچنین در اموزش، صنعت، فلسفه اجتماعی، روانشناسی، فرهنگ، فلسفه سیاسی و همچنین در رفتار انسان دنبال میشود. از اینرو ما می توانیم نتیجه بگیریم که با تکامل تکنولوژی، روش های تدریس به تدریج تکامل خواهد یافت. در ادامه استفاده فناوری در آموزش، مزیت ها و چگونگی استفاده از آنرا به بحث خواهیم گرفت.

 

استفاده از فناوری (تکنالوژی) در آموزش

          قانون تکنولوژی در اموزش و پرورش به استفاده از ابزارها و دستگاه های تکنولوژیکی برای افزایش تجربه یادگیری دانش اموزان اشاره دارد. تکنولوژی به بخشی جدایی ناپذیر از اموزش مدرن تبدیل شده است و بسیاری از مدارس و دانشگاه ها فن اوری های مختلف را در برنامه های درسی خود قرار می دهند.

پیشرفت در تکنولوژی باعث شده است که دانش اموزان بتوانند به اطلاعات دسترسی داشته باشند و به روش هایی که زمانی غیرممکن بود، یاد بگیرند. به عنوان مثال، سیستم عامل های یادگیری انلاین و برنامه های اموزشی می توانند دانش اموزان را با تجربیات یادگیری شخصی که به نیازهای فردی و سبک های یادگیری انها کمک می کند، فراهم کنند.

تکنولوژی همچنین معلمان را برای ایجاد درس های جذاب و تعاملی که می تواند توجه دانش اموزان را جلب کند، اسان تر کرده است. تخته های سفید دیجیتال، ارائه های چند رسانه ای و شبیه سازی های تعاملی تنها چند نمونه از چگونگی استفاده از تکنولوژی برای افزایش تجربه یادگیری است.

در اینجا به چند مورد که چرا باید از تکنالوژی در آموزش استفاده شود میپردازیم:

فناوری به یک ابزار ضروری در آموزش تبدیل شده است که برای تقویت یادگیری، افزایش تعامل، بهبود دسترسی، صرفه جویی در زمان و هزینه و آماده سازی دانش آموزان برای آینده استفاده می شود.  با کمک فناوری، دانش آموزان به انبوهی از اطلاعات و منابع دسترسی پیدا میکنند که می تواند به آنها کمک کند مفاهیم و ایده های پیچیده را راحت تر درک کنند.  علاوه بر این، فناوری یادگیری را تعاملی تر و سرگرم کننده تر کرده است، که می تواند دانش آموزان را متمرکز و با انگیزه نگه دارد و منجر به نتایج یادگیری بهتر شود.  علاوه بر این، فناوری با ارائه کلاس‌های آنلاین و کتاب‌های درسی دیجیتالی که از هر کجا با اتصال به اینترنت قابل دسترسی هستند، دسترسی را برای دانش‌آموزان دارای معلولیت یا کسانی که در مناطق دورافتاده زندگی می‌کنند، بهبود بخشیده است.  علاوه بر این، فناوری با خودکار کردن وظایف اداری و کاهش نیاز به منابع فیزیکی مانند کتاب‌های درسی و کاغذ به صرفه‌جویی در زمان و هزینه کمک کرده است.  در نهایت، میتوان گفت که استفاده از تکنولوژی روش تدریس و یادگیری ما در صنوف را متحول کرده است.

 

مزیت های استفاده از تکنالوژی:

با کمک فن آوری، معلمان می توانند یک محیط یادگیری جذاب تر و تعاملی ایجاد کنند که نیازهای هر دانش آموز را برآورده کند.  در زیر برخی از روش های استفاده از فناوری در صنوف درسی  موجود است:

 

 بنابر این میتوان گفت که، ابزارهای اینترنتی شیوه ارائه و دسترسی به آموزش را متحول کرده است.  آنها یادگیری را برای دانش آموزان قابل دسترس تر، تعاملی و جذاب تر کرده اند.

 

روش های استفاده از تکنالوژی

درزیر به چند راه از راهای مهم استفاده از فناوری در آموزش اشاره می نمایم :

  1. صنوف درسی معکوس: در یک صنف درسی معکوس، دانش‌آموزان مطالب را در خانه از طریق سخنرانی‌ها، فیلم‌ها یا خواندن‌های آنلاین یاد می‌گیرند و سپس به صنف می‌آیند و مواردی که یاد گرفته اند را از طریق بحث‌ها، فعالیت‌ها و پروژه‌ها به کار میبرند.
  2. گیمیفیکیشن: گیمیفیکیشن شامل استفاده از عناصر بازی مانند امتیاز، نشان‌ها و تابلوهای امتیازات برای جذاب‌تر کردن یادگیری و ایجاد انگیزه برای دانش‌آموزان است.
  3. یادگیری شخصی: یادگیری شخصی از فناوری برای ایجاد تجربیات یادگیری سفارشی استفاده می کند که نیازها و علایق فردی هر دانش آموز را برآورده می کند.
  4. یادگیری مشارکتی: یادگیری مشارکتی شامل استفاده از ابزارهای آنلاین مانند انجمن های گفتگو، ویکی ها و اسناد گوگل برای تسهیل کار گروهی و یادگیری همتا به همتا است.
  5. یادگیری مبتنی بر پروژه: یادگیری پروژه محور شامل استفاده از فناوری برای طراحی و اجرای پروژه های دنیای واقعی است که به دانش آموزان اجازه می دهد آنچه را که آموخته اند به صورت عملی به کار گیرند.
  6. ارزیابی های آنلاین: ارزیابی های آنلاین مانند امتحان ها، تست ها و نظرسنجی ها را می توان برای ارزیابی یادگیری دانش آموزان و ارائه بازخورد در زمان مشخص استفاده کرد.
  7. دنیای مجازی: از دنیای مجازی می توان برای ایجاد تجربیات یادگیری همه جانبه استفاده کرد که دانش آموزان را به مکان ها و زمان های مختلف منتقل می کند و به آنها امکان می دهد مفاهیم پیچیده را به شیوه ای جذاب تر کشف و تعامل کنند.
  8. افزوده ها: افزوده ها را می توان با افزودن عناصر تعاملی مانند فیلم ها، انیمیشن ها و مدل های سه بعدی، برای تقویت مواد آموزشی سنتی مانند کتاب های درسی و پوستر استفاده کرد.
  9. هوش مصنوعی: از هوش مصنوعی می توان برای شخصی سازی یادگیری، ارائه بازخورد و حتی طراحی تجربیات یادگیری سفارشی بر اساس نیازهای فردی هر دانش آموز استفاده کرد.

       نتیجتا، فناوری می‌تواند در آموزش به روش‌های مختلفی برای افزایش تجربه یادگیری دانش‌آموزان و سهولت در اجرای تدریس را به  همراه دارد.

نتیجه گیری

          سر انجام، قاعده تکنولوژی در اموزش و پرورش یک مسئله پیچیده است که نیاز به توجه دقیق دارد. در حالی که تکنولوژی عامل بالقوه انقلابی در اموزش و پرورش را دارد، مهم است که اطمینان حاصل شود که از ان به گونه ای استفاده می شود که نتایج یادگیری را افزایش می دهد و از موفقیت دانش اموزان حمایت می کند. در حالی که فناوری می‌تواند ابزاری قدرتمند برای ارتقای آموزش باشد، آگاهی از این آسیب‌های احتمالی و برداشتن گام‌هایی برای کاهش آن‌ها مهم است

با توجه به روند فعلی اموزش با تکنولوژی، که در این مقاله مورد بحث قرار گرفته است، یافته های زیر را به خاطر بسپاریم:

یک معلم در تدریس مهمتر از تکنولوژی است!

- خلاقیت معلمان در تدریس غیر قابل انکار است.

- اگر تکنولوژی به طور عادلانه مورد استفاده قرار گیرد، می تواند کیفیت تدریس را بهبود بخشد

- ایجاد مدل تدریسی از طریق تکنولوژی، شایسته است که به عنوان یک نیاز مهم در نظر گرفته شود.

 

منابع و ماخذ:

  1.  استاد حسنلو، حسین،عبدالرحیمی،حسین،جلیل زاده،حکیمه. 1393 .<تاثیر فناوري اطلاعات در توسعه و بهبود کیفیت آموزش>
  2. حمیتی ،منتر .2012.<تدریس با تکنالوژی>
  3. قاسمی- 1394.< مروری بر عوامل تقویت کننده کارایی معلم>
  4. تقوایی، مسعود، اکبري، محمود. 1389<به کارگیري فناوری اطلاعات و ارتباطات در عرصه های آموزشی و پژوهشی>
  5. چراغیان ،رادی، امین و همکاران. 1393.< تاثیر فناوری های نوین بر کارایی و اثر بخشی آموزش>